Εύκολες συνταγές

Συνταγή με κολοκυθάκια φούρνου μεσογείου

Σχετικά με τη συνταγή

Αφεθείτε στις απολαυστικές γεύσεις της Μεσογείου με αυτή την απολαυστική συνταγή με κολοκυθάκια φούρνου μεσογείου. Γεμάτο με φρέσκα υλικά και αρωματικά μπαχαρικά, αυτό το πιάτο είναι μια γιορτή των ζωντανών γεύσεων και της υγιεινής διατροφής. Ο πρωταγωνιστής της παράστασης δεν είναι άλλος από τα ταπεινά κολοκυθάκια, που μεταμορφώθηκαν σε ένα λαχταριστό αριστούργημα που θα αφήσει τους γευστικούς σας καλούς να εκλιπαρούν για περισσότερα.

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Ποσότητα
Συστατικό

4
Κολοκυθάκια μεσαίου μεγέθους

2
Ντομάτες

1
Κόκκινο κρεμμύδι

2
Σελίδες σκόρδο

1/4 φλιτζάνι
Ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας
Αποξηραμένη ρίγανη

1 κουταλάκι του γλυκού
Πάπρικα

Για γεύση
Αλάτι και πιπέρι

1/2 φλιτζάνι
Τυρί φέτα (προαιρετικό)

Φύλλα φρέσκου βασιλικού, για γαρνίρισμα

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ζωντανέψετε αυτήν την απολαυστική συνταγή με κολοκυθάκια φούρνου μεσογείου, θα φτιάξετε μερικά συστατικά και συστατικά. Εξοπλιστείτε με:

  • Πανίδα κοπής
  • Μαχαίρι
  • Ταψί
  • Μπολ ανάμειξης
  • Κουτάλι ή σπάτουλα
  • Αλουμινόχαρτο (αν θέλετε)
  • Φούρνος

Και μην ξεχνάτε τα στεράκια: κολοκυθάκια, ντομάτες, κόκκινο κρεμμύδι, σκελίδες σκόρδο, ελαιόλαδο, αποξηραμένη ρίγανη, πάπρικα, αλάτι, πιπέρι, τυρί φέτα (προαιρετικά) και φύλλα φρέσκου βασιλικού για αυτή την τελευταία πινελιά.< /p>

Προετοιμασία

  1. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 375°F (190°C).
  2. Πλένουμε καλά τα κολοκυθάκια με κρύο νερό και τα στεγνώνουμε.
  3. Κόψτε τις άκρες των κολοκυθιών και κόψτε τα κατά μήκος στη μέση.
  4. Βγάζουμε την εσωτερική σάρκα από κάθε μισό κολοκυθάκι, δημιουργώντας ένα κοινό χώρο για τη γέμιση. Κρατήστε τη σάρκα που έχει αφαιρεθεί στην άκρη για μελλοντική χρήση.
  5. Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες, το κόκκινο κρεμμύδι και τις σκελίδες σκόρδου.
  6. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις ντομάτες σε κύβους, το κόκκινο κρεμμύδι, το σκόρδο, τη σάρκα του κολοκυθιού, το ελαιόλαδο, την αποξηραμένη ρίγανη, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν ομοιόμορφα όλα τα υλικά.
  7. Ρίξτε το μείγμα ντομάτας με κουταλιές στα μισά κολοκυθάκια που έχετε ανοίξει, μοιράζοντάς τα ίσα μεταξύ τους.
  8. Προαιρετικά: Τρίψτε λίγη φέτα πάνω από κάθε γεμιστό κολοκυθάκι για μια επιπλέον νότα κρέμας και γεύσης.
  9. Το γεγονός ότι τα κολοκυθάκια σε ένα ταψί, φροντίζοντας να έχουν τακτοποιήσει καλά.
  10. Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο, αν θέλετε, για πιο τρυφερή υφή.
  11. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσετε τα κολοκυθάκια και να ψηθεί η γέμιση.
  12. Μόλις ψηθεί, αφαιρέστε από το φούρνο και γαρνίρετε με φρέσκα φύλλα βασιλικού.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας αυτής της συνταγής με κολοκυθάκια ψημένου μεσογειακού στιλ είναι περίπου 15-20 λεπτά. Αυτό περιλαμβάνει τον χρόνο που χρειάζεται για να πλύνετε και να ψιλοκόψετε τα λαχανικά, να ετοιμάσετε τη γέμιση και να γεμίσετε τα κολοκυθάκια. Ο χρόνος μαγειρέματος που απομένει στο φούρνο επιτρέπει στις γεύσεις να ενωθούν, με αποτέλεσμα ένα απολαυστικό πιάτο που σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας ή θα ικανοποιήσει τις λιγούρες σας σε ελάχιστο χρόνο.

Προτάσεις αλλαγής συστατικών για vegans

[Λυπάμαι, αλλά αυτή η συνταγή περιέχει συστατικά όπως το τυρί φέτα που δεν είναι κατάλληλα για vegans.]

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

  • Για πιο ρουστίκ εμφάνιση, αφήστε τα μισά κολοκυθάκια ξεφλουδισμένα. Το ζωηρό πράσινο δέρμα προσθέτει ένα έντονο χρώμα στο πιάτο.
  • Μην πετάτε τη σάρκα των κολοκυθιών που έχουν αφαιρεθεί. Αντίθετα, ψιλοκόψτε το και ενσωματώστε το στο μείγμα της γέμισης για πρόσθετη υφή και γεύση.
  • Προσαρμόστε το καρύκευμα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Μη διστάσετε να προσθέσετε περισσότερα βότανα ή μπαχαρικά για να αναβαθμίσετε τις γεύσεις.
  • Αν προτιμάτε πιο απαλή υφή, σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Αυτό που στον ατμό τα κολοκυθάκια, με αποτέλεσμα μια τρυφερή μπουκιά.
  • Σερβίρετε αυτά τα κολοκυθάκια μεσογειακού στιλ ως κύριο πιάτο συνοδευόμενα από κουσκούς ή κινόα ή ως ένα υπέροχο ορεκτικό που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
180

Συνολικό Λίπος
12g

Κορεσμένα λιπαρά
4g

Χοληστερόλη
15 mg

Νάτριο
350 mg

Ίνα
4g

Ζάχαρη
7g

Πρωτεΐνη
6g

Βιταμίνη Α
20% DV

Βιταμίνη C
30% DV

Ασβέστιο
10% DV

Σίδερο
8% DV

Σημείωση: Οι θρεπτικές αξίες ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τα συγκεκριμένα συστατικά και τις ποσότητες που αναφέρονται.

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Για να παρουσιάσετε αυτή τη συνταγή με κολοκυθάκια ψημένου μεσογειακού στυλ με ελκυστικό τρόπο, μπορείτε να τακτοποιήσετε τα γεμιστά κολοκυθάκια σε μια πιατέλα, γαρνίροντάς τα με φρέσκα φύλλα βασιλικού για ένα έντονο χρώμα. Για πρόσθετη κομψότητα, ρίξτε λίγο ελαιόλαδο από πάνω και ρίξτε λίγο επιπλέον αποξηραμένη ρίγανη.

Αυτά τα κολοκυθάκια μεσογειακού στιλ μπορούν να σερβιριστούν ως απολαυστικό κυρίως πιάτο συνοδευόμενα από ένα αφράτο κουσκούς ή κινόα. Εναλλακτικά, φτιάχνουν ένα εξαιρετικό συνοδευτικό για να συμπληρώσουν ψηλά κρέατα ή ψητό κοτόπουλο. Μπορείτε επίσης να σερβίρετε μαζί με μια δροσερή ελληνική σαλάτα ή μια πιατέλα με χούμους και πίτα για μια ολοκληρωμένη μεσογειακή εμπειρία.

Συνθήκες αποθήκευσης

Αν έχετε υπολείμματα από αυτή τη συνταγή για ψημένα κολοκυθάκια μεσογειακού στιλ, φυλάξτε τα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο. Μπορούν να διατηρηθούν έως και 3 ημέρες. Όταν ξαναζεσταίνετε, τα κολοκυθάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 350°F (175°C) για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να ζεσταθούν.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που διαφήμιση

Αυτή η συνταγή για ψημένα κολοκυθάκια μεσογειακού στιλ δεν είναι μόνο νόστιμη αλλά και γεμάτη με την υγεία. Τα κολοκυθάκια είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε διαιτητικές ίνες, προάγοντας την υγιή πέψη και βοηθώντας στη διαχείριση του βάρους. Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμινών Α και C, οι οποίες υποστηρίζουν ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ντομάτες προσφέρουν μια έκρηξη γεύσης ενώ προσφέρουν άφθονες βιταμίνες και μετάλλα. Είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου και να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς.

Τα κρεμμύδια και το σκόρδο προσθέτουν βάθος στο πιάτο ενώ παρέχουν πιθανές αντιφλεγμονώδεις και ειδικές ιδιότητες του ανοσοποιητικού. Το ελαιόλαδο, βασικό στοιχείο της μεσογειακής κουζίνας, περιέχει υγιή μονοακόρεστα λίπη που συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή υγεία.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας αρέσει αυτή η συνταγή με κολοκυθάκια με μεσογειακό στιλ, μπορεί επίσης να σας αρέσει:

  • Γεμιστές πιπεριές με κινόα και τυρί φέτα
  • Ψητή μελιτζάνα ελληνικού τύπου με σάλτσα γιαουρτιού
  • Μεσογειακή ρεβιθοσαλάτα με φρέσκα βότανα

Αυτοί οι συνταγές αποτυπώνουν την ουσία των μεσογειακών γεύσεων και προσφέρουν μια ποικιλία επιλογών για την ενσωμάτωση υγιεινών συστατικών στα γεύματά σας.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Η περιοχή της Μεσογείου φημίζεται για τις ζωντανές γαστρονομικές παραδόσεις της. Επηρεασμένη από τα φρέσκα προϊόντα, τα αρωματικά βότανα και τις τολμηρές γεύσεις της Μεσογείου, αυτή η συνταγή αντλεί έμπνευση από διάσημους σεφ όπως ο Yotam Ottolenghi, του οποίου η καινοτόμος προσέγγιση στα λαχανικά έχει γοητεύσει τους λάτρεις του φαγητού σε όλο τον κόσμο. Άλλες αξιόλογες πηγές περιλαμβάνουν βιβλία μαγειρικής εμπνευσμένα από τη Μεσόγειο, όπως το “Plenty” της Diana Henry και το “Mediterranean Cookbook” της Tess Mallos.

Αγκαλιάστε το μεσογειακό πνεύμα και απολαύστε τον απολαυστικό συνδυασμό γεύσεων σε αυτή τη συνταγή με κολοκυθάκια φούρνου μεσογείου. Απολαύστε τη δελεαστική γεύση της Μεσογείου, ακριβώς στην άνεση της δικής σας κουζίνας! 🍽️🌿😋

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button